Betlém ve Španělské kapli – r. 2012

Celkový pohled na instalovaný Betlém (2012)
Celkový pohled na instalovaný Betlém (2012)
Jesličky ve Španělské kapli (2012)
Jesličky ve Španělské kapli (2012)

Každý rok v období vánoc je možno ve Španělské kapli v N.Jičíně nasát sváteční atmosféru a pokochat se pohledem na pohyblivý betlém. Předpokládá se, že nějakým podobným způsobem jsou Jesličky vystavovány již od roku 1889, neboť jedna z jeho figur – ležící pastýř, nese na spodní straně toto datum.

Ležící pastýř u ohně z roku 1889
Ležící pastýř u ohně z roku 1889
Letopočet 1889 na spodní straně ležícího pastýře
Letopočet 1889 na spodní straně ležícího pastýře

Druhá z figur, kde je uveden letopočet, tzv. darovník s housaty, má na spodní straně psaný letopočet 1900. Tato figura nese známky pohybu ruky s pastýřskou holí, takže je možno se domnívat, že od tohoto roku dostal betlém oživení prvními pohyby : dřevorubec, zvoník a pastýř troubící na dlouhý roh. Z pozdější doby, za působení kněze a profesora P.Hýži,  pak byl k vidění větrný mlýn, vodní mlýn, pila (katr), kde původním pohonem byl hodinový strojek. Některé figury a původní části betléma byly poničeny červotočem a plísní. Nebylo toho moc, co se podařilo téměř po sto letech zachránit. Kopce a krajina, obloha a pozadí je již všechno dílem rodiny Kaštovských a to od roku 1968, kdy se o tento betlém začali starat spolu s Antonínem Urbanem st. (kostelníkem Španělské kaple), Františkem Urbanem, ing.J.Jančálkem a dalšími nadšenci. Postupně pak začali vymýšlet a vytvářet další pohyblivé figury, aby jim tito tvůrci dali ono obdivované kouzlo pohybu se světelnými a zvukovými efekty.

Tato instalace betlému proběhla v sobotu dne 15.12.2012, od kdy tak byl betlém připraven k návštěvě veřejnosti až do svátku Hromnic. Stavění betlému předchází příprava, kdy se leccos vylepšuje, opravuje a někdy i zhotovuje další důmyslný pohyb. Do boční kaple  kostela se nejprve instalují opatrně jednotlivé díly s pohyby, kopce a krajiny, včetně oblohy :

Instalace oblohy a pozadí krajiny
Instalace oblohy a pozadí krajiny

Pak teprve přijde na řadu osazování jednotlivých, statických 194 figur, které mají všechny své místo, o což se pečlivě stará B.Kaštovský ml. Celá scenérie pohybu je řízena počítačem, kdy tzv.hlasité pohyby, jako je zvoník, dřevorubec, kukačka se ztiší – zastaví, neboť přichází na scénu trubač troubící vánoční koledy. Elektronika a ovládání je dílem Fr.Urbana. Poslední pohyb (r.2012), který přibyl v řadě z nich, je anděl mávající křídly od B.Kaštovského.

IMG_3051a
Nejedná se o novou figuru betléma, ani o fotomontáž, jen je zde zachycen V.Kaštovský, syn autora pohybu anděla, právě při jeho instalaci a nastavování
O Betlém bývá zájem i ze stran médií. B.Kaštovský ml. (nestor díla) dává rozhovor redaktorce novin (15.12.2012).
O betlém bývá zájem i ze stran médií. B.Kaštovský ml. (nestor díla) dává rozhovor redaktorce novin (15.12.2012).
Celkový pohled na instalovaný Betlém (2012)
Celkový pohled na instalovaný betlém (2012) :

Video spustit kliknutím na obrázek :

VTS_01_2.mp4_000000243 kopie
Kliknutím na obrázek spustit video

Video k stáhnutí